CHECKLISTA

När du åker bort och behöver lämna din vän på ett djurpensionat – hundpensionat, kattpensionat eller smådjurspensionat, så vill vi tipsa om några saker du kan tänka på när du väljer djurpensionat. Är du redan kund hos något djurpensionat och vet att din vän blir väl omhändertagen, så behöver du inte läsa mer.

1. Besök djurpensionatet

Boka tid och åk för att titta på djurpensionatet, träffa och prata med den som ska ta hand om din vän och bilda dig din egen uppfattning. Lita på din magkänsla men komplettera den med omdömen från tidigare gäster och fråga efter tillstånd, ansvarsförsäkring, utbildning och erfarenhet. Får du inte besöka djurpensionatet eller se insidan – lämna inte din vän där.

2. Tillstånd & försäkringar

Har djurpensionatet tillstånd enligt Kap. 6 § 4 Djurskyddslagen? Det är det grundläggande kravet och saknas det ska du inte lämna din vän där. Läs mer om Kap. 6 § 4 Djurskyddslagen.

Har djurpensionatet en ansvarsförsäkring? Tänk på att djurpensionatets ansvarsförsäkring inte ersätter din väns egen veterinärvårds- eller livförsäkring.

3. Utbildningar

Har den som sköter den dagliga driften av djurpensionatet utbildning?
Utbildningar för att ta hand om hundar, katter etc för de som driver djurpensionat finns i många olika former och inriktningar, med eller utan krav på intyg och betyg. Erfarenhet är också en kompetens, t ex om innehavaren fött upp raskatter eller rashundar under många år.
Läs mer om utbildning för att driva djurpensionat.

4. Omdömen och referenser

Det är viktigt att du ska känna dig trygg och kunna koppla av när du lämnar din vän i ett djurpensionats omvårdnad. Då är det bra att ta del av vad tidigare kunder säger om det djurpensionat du tänkt dig. Sök omdömen på djurpensionatets hemsida, Facebooksida, Eniro, Reco och andra sajter där du kan lämna omdömen. Enklast är att googla djurpensionatets namn och se vad som dyker upp. Personliga referenser är också vägledande, t ex om din granne, vän eller arbetskamrat kan rekommendera ett djurpensionat. Din veterinär eller din zoobutik kanske också har tips.

5. Ditt eget ansvar

Din vän måste vara korrekt vaccinerad enligt de krav som gäller, får inte ha ohyra, mask, virussmitta eller liknande och ska vara frisk i övrigt. Du måste också noggrant ta del av den information som djurpensionatet tillhandahåller och följa de villkor samt anvisningar som ges. Glöm inte heller att seriösa djurpensionat följer SVA:s rekommendationer om vaccinationer för högriskmiljöer, läs noga på om vilka vaccinationer djurpensionatet kräver, tveka inte att ringa och fråga om du är osäker. Seriösa djurpensionat skriver också ett avtal enligt SKK:s rekommendationer för inackordering med dig.

 

Vi önskar dig lycka till i ditt val av djurpensionat för din vän!